در صورتی به کارخانجات و یا واحدهای صنعتی پروانه بهره برداری داده می شود که یک سری از مراحل اولیه را انجام داده باشند از جمله اینکه اقداماتی مانند نصب ماشین آلات خط تولید ، استخدام نیروی انسانی کارآمد ، هم چنین به صورت آزمایشی تولید محصول خود را انجام دهند.در این صورت الزامی است جواز تأسیس در دست داشته باشند.و سپس مطابق با رعایت برخی قوانین می توانند پروانه بهره برداری را دریافت نمایند.
پروانه بهره برداری مجوزی می باشد که به همه واحدهای صنعتی که مبادرات لازم به منظور نصب ماشین آلات خط تولید،فراهم نمودن نیروی انسانی مورد نیاز و تولید آزمایشی را انجام داده باشند اعم از اینکه دربردارنده جواز تاسیس یا ابلاغیه تاسیس باشد یا نباشد داده می شود.
مدت زمان انجام كار با توجه به نوع کار در حال تغییرمی باشد.
کارخانجات صنعتی برای اینکه بتوانند سیب سلامت و یا نشان حلال را برای محصولات خود درج نمایند باید پس از گرفتن مجوز تاسیس برای تعیین احداث محل تولید صنعتی خود را خریداری کرده و تجهیزات لازم خط تولید را تامین و نیروی مورد نیاز خود را جذب کند سپس از وزارت صنعت و معدن پروانه بهره برداری را کسب کند.
در زمان دریافت پروانه بهره برداری ارگان های گوناگونی مثل وزارت صنایع ، وزارت بهداشت ، نهاد ریاست جمهوری باید حضور داشته که با فعالیت های تولیدی در ارتباط است و موافقت آنان باید اعلام شود.
وزارت صنعت ،معدن و تجارت برای واحدهای تولیدی فعال یک سری امتیازات و پاداش هایی در نظر گرفته است که دریافت کنندگان پروانه بهره برداری می توانند از آن استفاده کنند که این مزایا عبارت است از:
کسانی که مجوز استخراج را در دست دارند می توانند از تمامی امتیازات و پاداش هایی که وزارت صنعت، معدن ، و تجارت برای بخش های تولیدی در نظر گرفته بهره ببرند. که این برتری ها شامل موارد ذیر می شود:
1) متقاضیان واجد شرایط اخذ پروانه بهره برداری می توانند با در دست داشتن و تهیه مدارک مورد نیاز اقدام به صدور پروانه نمایند.
پرسش و بررسی ازسیستم های مرتبط مانند محیط زسیت، مرکز بهداشت، کار و امور اجتماعی ، اداره نظارت بر مواد غذایی و دارویی و مواردی ازاین قبیل.
2) فرم پرسشنامه ای ثبت پروانه بهره برداری را بادی به صورت دقیقی تکمیل نماید.
3) کارشناسان اداره از واحد صنعتی احداثی بازدید به عمل آمده و هم چنین میزان ظرفیت واحد را بررسی می نمایند.در قسمت مشخص شده پرسشنامه متقاضی آن را تکمیل نماید .
4) ماده 46 قانون مالیات مستقیم این مورد را دربردارد که هزینه تمبرجواز بهره وری متقاضی واریز نماید.
5) پس اتمام مراحل فوق و واجد شرایط بودن و بررسی های کارشناسان مرجع پروانه بهر برداری صادر می شود.
صدور پروانه بهره وری باید با توجه به قانون مانع از آلودگی هوا که در تاریخ 27/02/1374 به موافقت سازمان حفاظت محیط زیست برسد با توجه به اینکه قوانین و استاندارد آن کاملا مورد توجه قرار بگیرد.
تبصره : تاریخ بهره برداری تعیین کننده صدور پروانه بهره برداری می باشد.
تاریخ استخراج محصول له این معنی است که پروانه بهره برداری فرستاده شده باشد.